Dietetika – szei.szentendre.hu
Dietetika

A szakrendeléshez kapcsolódó orvos(ok)

  • Hétfő (04.24) Kedd (04.25) Szerda (04.26) Csütörtök (04.27) Péntek (04.28)
    13:00 - 19:00 - 13:00 - 19:00 7:00 - 13:00 13:00 - 19:00
  • Hétfő (05.01) Kedd (05.02) Szerda (05.03) Csütörtök (05.04) Péntek (05.05)
    munkaszüneti nap - 13:00 - 19:00 7:00 - 13:00 13:00 - 19:00
  • Hétfő (05.08) Kedd (05.09) Szerda (05.10) Csütörtök (05.11) Péntek (05.12)
    13:00 - 19:00 - 13:00 - 19:00 7:00 - 13:00 13:00 - 19:00
  • Hétfő (05.15) Kedd (05.16) Szerda (05.17) Csütörtök (05.18) Péntek (05.19)
    13:00 - 19:00 - 13:00 - 19:00 7:00 - 13:00 elmarad
  • Hétfő (04.24) Kedd (04.25) Szerda (04.26) Csütörtök (04.27) Péntek (04.28)
    - - - 13:00 - 19:00 -
  • Hétfő (05.01) Kedd (05.02) Szerda (05.03) Csütörtök (05.04) Péntek (05.05)
    - - - 13:00 - 19:00 -
  • Hétfő (05.08) Kedd (05.09) Szerda (05.10) Csütörtök (05.11) Péntek (05.12)
    - - - 13:00 - 19:00 -
  • Hétfő (05.15) Kedd (05.16) Szerda (05.17) Csütörtök (05.18) Péntek (05.19)
    - - - 13:00 - 19:00 -

 

Felnőtt dietetika
Előjegyzés szükséges: IGEN
Beutaló szükséges: NEM (AJÁNLOTT)
2000 Szentendre, Kanonok utca 1., emelet 125.
tel.: +36/26/501-444 / 117 m.

Gyermek dietetika

Előjegyzés szükséges: IGEN
Beutaló szükséges: NEM (AJÁNLOTT)
2000 Szentendre, Kanonok utca 1., emelet 125.
tel.: +36/26/501-444 / 117 m.

Szakmai tevékenység:

A dietetikai tanácsadás igénybevételéhez beutaló nem kötelező, de ajánlott, vagy a háziorvostól, vagy a szakorvostól (pl.: belgyógyász, diabetológus, gasztroenterológus, nőgyógyász stb.).

Mivel foglalkozik a dietetikus?

  • Tápláltsági állapotot mér fel és elemez – az étkezési szokásokra vonatkozó kérdésekkel, valamint különböző mérésekkel (pl.: testsúly, testmagasság, testzsírmérés, derékkörfogat-mérés) elemzi az egyén tápláltsági állapotát, és javaslatokat tesz a szükséges változtatásokra.
  • Táplálkozási tervet készít – a személyi edzőhöz hasonlóan, aki személyes edzéstervet állít össze kliensének, a dietetikus az egyén tápláltsági állapotát, és tápanyagszükségleteit, valamint egészségi állapotát is figyelembe véve készít táplálkozási tervet (pl.: fogyáshoz, hízáshoz, alakváltozáshoz, betegségből való felépüléshez) és nyomon követi annak eredményeit.
  • Étrendi naplót elemez – a napló elemzésének segítségével tud rávilágítani az olyan diétahibákra, amely miatt például nem sikeres a fogyókúra, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok.
  • Táplálkozási tanácsot ad – egészséges egyéneknek, akik változtatni szeretnének életmódjukon, étrendjükön, kismamáknak, akik a várandósság alatt és a gyermek megszületése után is szeretnének egészségesen táplálkozni, valamint sportolóknak, akik étrendjük helyes összeállításával szeretnének minél jobb teljesítményt elérni, nyújt személyre szóló táplálkozási tanácsokat.
  • Dietetikai konzultációt tart – olyan egyéneknél, akiknél már valamilyen betegség kapcsán (pl.: szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, táplálékenergia stb.) körültekintőbben kell összeállítani az étrendet, a dietetikus a személyes konzultáció során ad étrendi tanácsokat, amely segíthet a diétát minél egyszerűbben betartani és kivitelezni a gyakorlatban.
  • Egyénre szabott étrendet állít össze – az egyén nemét, korát, fizikai aktivitását, étkezési szokásait is figyelembe véve állít össze olyan étrendet, amely a legoptimálisabb az egyéb számára céljai eléréséhez (pl.: fogyáshoz, hízáshoz, különböző betegségek étrendi kezeléséhez, valamint táplálkozással összefüggő panaszok enyhítésére).

Tíz ok, amiért érdemes dietetikushoz fordulnia:

Hogy…

  • olyan szakember segítse összeállítani például fogyókúráját, várandóság alatti táplálkozását, vagy betegsége alatti étrendjét, akinek ehhez megvan a végzettsége, kellő szakmai ismerete és gyakorlati tapasztalata.
  • az orvos javaslatára a dietetikus által ajánlott diétáját egy új életmód kihívásának élje meg.
  • meg tudjon előzni számos a táplálkozással is összefüggő betegséget (pl.: szív-érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, elhízás, cukorbetegség).
  • hiteles információt kapjon az étrendjének összeállítására vonatkozóan.
  • családjában helyes étkezési szokásokat tudjon kialakítani minden családtagja számára.
  • praktikus ötleteket kapjon akár egy étel egészséges, akár diétás változatának elkészítéséhez.
  • az élelmiszercímkéken található információkat könnyebben tudja értelmeznim és ezáltal vásárlása tudatosabbá váljon.
  • elkerülje a “csoda” vagy “divat” diéták kapcsán jelentkező különböző, tápanyaghiányos állapotokat, esetleg betegségeket, vagy a rossz táplálkozási szokásokat.
  • szakember mérje fel a jelen étkezési szokásait és/vagy megnövekedett tápanyag szükségletét és segítse eldönteni, hogy szükséges-e Önnek táplálék kiegészítőt használnia.
  • biztosabban eligazodjon a médiumok által közvetített információk világában.