SZEI Galéria megnyitó - képekben - szei.szentendre.hu
2019. november 22., 12:31

Makovecz Imre grafikáiból nyílt emlékkiállítás Rajzok 2003-ból címmel 2019. november 20-án a szakorvosi rendelőintézetben. A tárlatot Vadász György építész nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Pázmány Annamária igazgató és a kiállítás rendezője, Vincze László papírmerítő mester, aki a teljes anyagot az intézménynek adományozta. Az ünnepi megnyitón Elter Luca játszott fuvolán. 2019. november 20-án lenne 84 éves Makovecz Imre. Ő azon kevesek közé tartozik, akik kiemelkedő tehetségüket, alkotó erejüket teljes egészében a nemzet szolgálatára szánták. Aki ismerte, s még inkább, akinek abban a szerencsében lehetett része, hogy közel is kerüljön hozzá, egy hihetetlen erőt sugárzó egyéniséget tisztelhetett benne.  A nemzet szeretetének és  nélkülözhetetlenségének prófétája volt. Hagyományőrző nagy sikerű kísérlete, a magyar organikus építészet megteremtése az egész világ csodálatát érdemelte ki. A makoveczi életművet méltán nevezhetjük hungarikumnak.

A kor, melyben életének nagyobb felét leélte, nem lehet büszke arra, hogy nem használta ki alkotói képességeinek minden cseppjét. Budapest kevésbé, de a vidék, sőt a határon kívüliek is, éltek a lehetőséggel és a művész nagylelkűen támogatta ebben őket. A Dunakanyarhoz, hozzánk hozta közel életének jó néhány éve (1967-71), amikor is, mondhatni visszavonult, vagy inkább visszaszorult a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítészi funkciójába.

Kiváló szervező volt, s mint ilyen, mindenhol a kis vagy közepes közösségek megteremtését támogatta, ennek jelentőségét hangsúlyozta. Meggyőződése volt, hogy a nemzet fontos építőelemei. Érdekes megfigyelni, hogy az általa tervezett középületek szinte sugározzák melegükkel a köréjük gyűlő közösség igényét. Azonnal a magunkénak érezzük azokat.

De tudott más módon is nagyot lépni. A Magyar Művészeti Akadémia létrehozása egymagában is maradandó emléket állít neki, az örökös tiszteletbeli elnöknek.

A hihetetlenül határozott, mégis önzetlen és nagy ember végig kitartott elvei mellett, s csak ő tudhatja, hogy ez neki mibe került, mennyire porlasztotta szikla kemény voltában az őt körülvevő kicsinység világa. A SZEI Galéria kiállítása Makovecz Imre emlékének tiszteleg.

Köszönjük Vincze Lászlónak az anyagot, melyet az Intézménynek adományozott.

Dr. Pázmány Annamária

 

 


Tájékoztatjuk tisztelt Betegeinket, hogy röntgen vizsgálat végzésére technikai hiba miatt jelenleg nincs lehetőség. A hiba elhárítása folyamatban van.

Szíves megértésüket, és türelmüket köszönjük!